Interessante links

Voor begeleiders:

www.seksueelgezond.nl

www.edusex.nl

www.hoezoanders.nl

www.kennispleingehandicaptensector.nl

www.trainingmetzorg.nl

www.mijnkindonline.nl

www.opvoeden.nl  (opvoeden in relatie tot media)

www.mijnclientonline.nl

www.bureaujeugdenmedia.nl

www.seksueelgezond.nl  (ook handboek)

www.uwkindenseks.nl

www.nvvs.info (Nederlandse vereniging voor seksuologie)

www.meelocator.nl (cursus over het voorlichten van jongeren met een verstandelijke beperking)

www.movisie.nl  (informatie over het vlaggensysteem; het vlaggensysteem geeft aan hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren)

www.qpido.nl/meisjes/sexting/   (informatie over grooming en sexting)

Seks! Een leven lang leren – Boek geschreven door seksuologen Rik van Lunsen en Ellen Laan. In dit leerzame boek wordt antwoord gegeven op de vraag: ”Hoe beleef je plezier aan seks?” en wordt er gekeken naar wat de ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven. Via de link is een exemplaar te bestellen.

www.steffie.nl
Steffie is een eenvoudige website waar de bezoeker eenvoudige uitleg krijgt over allerlei belangrijke dingen, van ov-chipkaarten en gezonde voeding tot werken met een computer.


Deel 1:  Meer informatie over Vriendschap & Relaties vind je hier:

www.sense.info

 • Sense, dé betrouwbare site over seks. Hier vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Jongeren kunnen ook vragen stellen aan een professional via e-mail, chat of telefoon. Ook kunnen jongeren een afspraak maken om langs te komen op een Sense spreekuur, met vragen over relaties, seksualiteit, anticonceptie en soa’s. Sense bevat ook informatie, specifiek voor jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking.

www.meelocator.nl

 • MEE ondersteunt mensen met een beperking en hun netwerk op alle leefgebieden en in alle levensfasen. Daardoor kunnen zij naar vermogen meedoen in de samenleving. Ze zijn onafhankelijk en staan naast de cliënt.

www.begrensdeliefde.nl 

 • Begrensdeliefde.nl, een site voor iedereen die professioneel of als opvoeder betrokken is bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Op deze site vindt u een databank met instrumenten en materialen over seksualiteit en de preventie, signalering en behandeling van seksueel geweld bij mensen met een beperking.

www.lfb.nu 

 • LFB is een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking. De LFB zet zich in voor versterking en vertegenwoordiging van haar achterban.

 www.jopla.nl

 • Jongerenplatform JOPLA is er speciaal voor jongeren met een beperking. Op de website is informatie over liefde en seksualiteit te vinden.

www.supportmagazine.nl

 • Een lifestyle blad voor (jong) volwassenen met een beperking. Er is regelmatig aandacht voor seksualiteit in de vorm van artikelen.

www.unlimitedmagazine.nl

 • Een kwartaalmagazine door en voor jongeren met een chronische ziekte waarin ook aandacht is voor seksualiteit. Zo is er een heel artikel over seksuele hulpverlening en recent een boek!

www.deschildpad.nl

 • De site van Stichting Handicap en Seksualiteit biedt informatie en is een ontmoetingsplek voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking over seksualiteit. Belangstellenden worden via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

 www.bosk.nl

 • BOSK is er voor ouders en voor kinderen & jongeren met een motorische beperking, een spraaktaalstoornis of een schisis. BOSK geeft advies en informatie, brengt lotgenotencontact tot stand en vervult de rol van belangenbehartiging. BOSK werkt aan verschillende projecten over seksualiteit en relaties en heeft hierdoor expertise op het onderwerp ontwikkeld.

www.sensoa.be

 • Sensoa wil als expertisecentrum de seksuele gezondheid in Vlaanderen bevorderen, binnen een internationaal perspectief. Sensoa werkt aan het voorkomen van risico’s op ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv. Maar seksuele gezondheid betekent ook: er voor ijveren dat seks altijd vrij is van dwang, discriminatie en geweld én aandacht hebben voor de plezierige en aangename kanten van seksualiteit.

www.meerdanliefde.nl

 • Deze unieke site is speciaal gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking en bevat makkelijk toegankelijke informatie over het aangaan van sociale en seksuele contacten, hoe je jezelf weerbaarder kunt maken en de kinderwens.

www.autismecentraal.com

 • Hun missie is de wereld autismevriendelijker te maken. Dat doen ze door te informeren, te inspireren en op te leiden.

www.jongenvanzin.be

 • Expertise over relaties & seksualiteit, weerbaarheid, pesten, groepsrelaties & begeleidershouding

www.vonx.be

 • Cursussen voor iedereen!

Datingsites:

www.meedating.nl   

 • MEE Dating is specifiek bedoeld voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of vorm van autisme vanaf 18 jaar, woonachtig in de provincie Groningen, Friesland , Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid Holland. Ze breiden stapsgewijs verder uit naar de rest van Nederland.

www.zonderstempel.nl

 • “Zonderstempel.nl” is een site voor alle LHBT’s met een verstandelijke beperking.
  LHBT wil zeggen Lesbisch, Homo, Bi of Transgender.

www.hokjesdating.nl

 • Hokjesdating is een contactsite voor iedereen die nieuwe mensen wil ontmoeten.  Met iedereen bedoelen ze: mensen met en zonder een beperking.

www.steffie.nl/nieuws/52/abcdate.html

 • Abcdate.nl is een contactbemiddelingssite die is gemaakt voor en door mensen met een licht verstandelijke beperking. Op deze website wordt je helemaal begeleid door Steffie. Zij kan je helpen met het invullen van je profiel, maar vertelt je ook wat je beter wel en niet kunt doen als je een profiel hebt aangemaakt.

www.vriendenvoorhetleven.nl

 • Vrienden voor het Leven is een ontmoetingssite voor mensen uit heel Nederland boven de 18 jaar met een verstandelijke beperking. Leden kunnen op deze site vrienden maken en eventueel daten.

www.dottie.be

 • Dottie is de grootste sociale netwerksite van de Benelux, enkel gericht op mensen met een beperking of aandoening.

www.uniekdating.nl

 • Veel mensen hebben behoefte aan een liefdesrelatie. Iemand speciaal voor jou, waarmee je een stukje van je leven kunt delen. Samen dingen ondernemen maar ook je verhaal bij elkaar kwijt kunnen, is belangrijk. Of misschien zoek je iemand waarmee je je hobby’s kunt delen en een vriendschap mee wilt opbouwen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking en/of stoornis in het autisme spectrum is het vinden van een partner of vriend(in) vaak moeilijk.

www.stichtingphilia.nl

 • Stichting Philia organiseert laagdrempelige activiteiten voor mensen met een beperking die te maken hebben met eenzaamheid en het niet altijd financieel op kunnen brengen bij een datingsite lid te blijven.

www.abcdate.nl

 • Wil je meer weten over relaties, omgaan met elkaar of opkomen voor jezelf? Wil je weten hoe ABCDate werkt, wat je er allemaal wel kan doen en wat je beter niet kan doen? Je vindt het op deze website.

DEEL 2: Meer informatie over Je Eigen Lijf vind je hier:

www.seksualiteit.nl

 • Op seksualiteit.nl kun je betrouwbare informatie vinden over seksualiteit en relaties. Over de leuke en minder leuke kanten.

www.seksindepraktijk.nl 

 • Zorgprofessionals vinden op deze website betrouwbare informatie en praktische handvatten om seksualiteit als onderwerp mee te nemen in de hulpverlening. We hebben speciaal informatie voor huisartsen/praktijkondersteuners, verloskundigen en voor professionals werkzaam in JGZ-instellingen/bij CJG’s en in de ouderenzorg.

www.seksuelevorming.nl 

 • Kinderen hebben het recht om zich seksueel te ontwikkelen op een gezonde en veilige manier. Daarvoor zijn betrouwbare informatie en effectieve tools nodig. Met de informatie op deze site willen we (aankomende) leraren zo goed mogelijk ondersteunen bij lessen over seksuele vorming.

www.begrensdeliefde.nl 

 • Een site voor iedereen die professioneel of als opvoeder betrokken is bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Op deze site vindt u een databank met instrumenten en materialen over seksualiteit en de preventie, signalering en behandeling van seksueel geweld bij mensen met een beperking.

Deel 3: Meer informatie over Seks, Hoe & Wat, vind je hier:

www.rutgerswpf.nl

 • RutgersWPF ondersteunt onderwijs en zorgprofessionals met kennis, zodat zij makkelijker en zonder schroom kunnen praten over seksualiteit. Rutgers WPF streeft naar een wereld waarin ieder mens, man of vrouw, zijn of haar eigen seksualiteit op een vrijwillige, prettige, veilige en gelijkwaardige manier kan beleven.  Ze hebben speciale aandacht voor de positie van jongeren, voor gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen én voor kwetsbare groepen.

www.seksindepraktijk.nl

 • Seksindepraktijk.nl versterkt zorgprofessionals in het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid.

www.seksuelevorming.nl

 • Tips & tools (video’s, spellen en lesmaterialen) voor lesgeven in relaties en seksualiteit

www.seksualiteitemb.nl

  • Deze website draagt bij aan kennis over seksualiteit en geeft handreikingen om met seksualiteit om te gaan voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. De thema’s die ze behandelen zijn onder meer het verkennen met de mond, lichamelijk contact en het ontdekken van het geslacht.

www.hoehetmoet.be

  • Een website waar je – tegen betaling – voorlichtingsfilmpjes kunt kijken van seksuele handelingen.

www.sensoa.be

 • Vlaams expertise centrum voor seksuele gezondheid

www.seksuelevorming.be

 • Vormingswebsite van Sensoa

www.allesoverseks.be

 • Jongerenwebsite van Sensoa

www.aditivzw.be

 • Seksualiteit en intimiteitszorg op maat

Deel 4: Meer informatie over Waar Het Mis Kan Gaan, vind je hier:

Boek: Gezegd of Gezwegen
Geschreven door: Marianne Heesterman, Kim van den Bogaard en Petri Embregts

 • In dit boek is de jarenlange praktijkervaring van Marianne Heestermans, expert op het gebied van seksualiteit en seksuele mishandeling, gebundeld. Het boek is gebaseerd op ervaringen en verhalen van clienten, verwanten en professionals in de samenwerking met verschillende zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het boek geeft handreikingen wat er gedaan moet worden op het moment dat er een signaal is van seksueel misbruik.
  Dit boek is te bestellen via: l.heerkens-brunschot@dichterbij.nl

www.onuitwisbaar.nu

 • Deze website en bijhorende campagne stellen de risico’s van ‘sexting’ aan de kaak. Een website met voorlichting over het sturen van seksueel getinte berichten op het internet en de gevolgen hiervan.

www.wecanyoung.nl

 • Campagne die als doel heeft jongeren bewust te maken van de grenzen als het gaat om seks en relaties. We Can Young concentreert zich ook op de stereotype beelden die er van jongens en meisjes bestaan.

www.centrumseksueelgeweld.nl

 • Meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik. Zij bieden steun en opvang voor iedereen die slachtoffer is van aanranding, verkrachting of iedere andere vorm van (seksueel) misbruik. Contact opnemen kan via: 0800-1888.

Voor een Veilig Thuis

 • Als je te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kun je daar altijd wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Deze website is er voor die eerste stap naar hulp en advies. 24 uur per dag te bereiken op 0800-2000.

www.bsl.nl

 • Bohn Stafleu van Loghum is de grootste uitgeverij voor de gezondheidszorg in Nederland. Zij voert meerdere bekende merken als BSL, Mednet, Skipr en Bijzijn. Haar assortiment is uitgebreid en omvat diverse uitgiftevormen, zowel off- als online. De organisatie staat voor betrouwbare en kwalitatieve vakinformatie, dat nauw aansluit bij de wensen en behoeften van (aankomende) zorgprofessionals.

www.trainingmetzorg.nl

 • TrainingMetZorg organiseert trainingen, workshops, leergangen en andere bijeenkomsten om mensen die werkzaam zijn in de zorgsector verder te professionaliseren. Wij maken uitsluitend gebruik van gerenommeerde, zeer ervaren, trainers uit de zorgsector en in veel gevallen zijn zij dé specialisten op een bepaald onderwerp.

www.preventiescharlakenkoord.nl/beware-of-loverboys

 • Het preventieproject Beware of Loverboys bestaat uit drie lessen. Doel: bewustwording rondom loverboyproblematiek en het vormen van een eigen mening over seksualiteit en grenzen binnen relaties. We gebruiken nieuw beeldmateriaal tijdens de lessen.

www.kennispleingehandicaptensector.nl/gehandicaptenzorg-grensoverschreidendgedrag

 • In de gehandicaptensector is veel kennis en ervaring beschikbaar. Maar vaak blijft dit verborgen binnen een organisatie. Het Kennisplein Gehandicaptensector zet zich er voor in dit te veranderen. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en hun kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Fysiek, tijdens bijeenkomsten, in netwerkbijeenkomsten of op de jaarlijkse Kennismarkt, maar ook digitaal. Voor begeleiders en ondersteunende professionals die zich bezighouden met de zorg voor en ondersteuning van mensen met een beperking.

www.vgn.nl/zoeken//?q=seksueel+misbruik

 • De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is de brancheorganisatie voor de aanbieders van zorg- en dienstverlening aan mensen met een handicap. De VGN behartigt pro-actief de collectieve belangen van haar leden

www.hetlock.nl

 • Het opleidingsaanbod van het LOCK (Landelijk opleidingscentrum kindermishandeling) richt zich op de intersectorale aanpak van kindermishandeling en scholing in diagnostiek en behandeling. We bieden opleidingen, methodiektrainingen, studiedagen, symposia en lezingen voor professionals die werken met kinderen en gezinnen.

www.chatmetfier.nl

 • Fier biedt verschillende vormen van hulpverlening: opvang, behandeling, ondersteuning en Fier biedt verschillende vormen van hulpverlening: opvang, behandeling, ondersteuning en voorlichting. Ze zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar om met je te praten (088-208000). Klik hier om met ze te chatten.
 • www.fier.nl e-mail: info@fier.nl – Tel: 058 – 2157084. Tel; 0900-5675678 (24 uur bereikbaar)
 • Dependance Rotterdam: www.ckm-fier.nl

www.vraaghetdepolitie.nl

 • Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? En heb je vragen over veiligheid, bijvoorbeeld over loverboys, drugs, geweld, boetes, internet, alcohol of vernieling en weet je er geen raad mee? Dan ben je bij vraaghetdepolitie.nl aan het goede adres. Staat je vraag er niet bij? Mail ons en je krijgt snel antwoord.

www.seksueelgeweld.nl

  • Een website voor slachtoffers van seksueel geweld en de mensen om hen heen. Doelstelling van deze site is het toegankelijker maken van hulp en lotgenotencontact. Deze website wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Je zult dus een lichte vorm van moderatie aantreffen, maar de echte verantwoordelijkheid ligt bij de bezoekers zelf.

www.slachtofferhulp.nl

   • Deze website biedt ook een onderdeel speciaal voor

  jongeren met een sectie over seksueel misbruik in het drop-down menu.

  www.sensoa.be

 • Sensoa wil als expertisecentrum de seksuele gezondheid in Vlaanderen bevorderen, binnen een internationaal perspectief. Sensoa werkt aan het voorkomen van risico’s op ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv. Maar seksuele gezondheid betekent ook: er voor ijveren dat seks altijd vrij is van dwang, discriminatie en geweld én aandacht hebben voor de plezierige en aangename kanten van seksualiteit.

www.meerdanliefde.nl

 • Deze unieke site is speciaal gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking en bevat makkelijk toegankelijke informatie over het aangaan van sociale en seksuele contacten, hoe je jezelf weerbaarder kunt maken en de kinderwens.

www.autismecentraal.com

Hun missie is de wereld autismevriendelijker te maken. Dat doen ze door te informeren, te inspireren en op te leiden.

www.samenflink.nl

 • Samen Flink ondersteunt je wanneer je problemen hebt op het internet met bijvoorbeeld cyberpesten, intimidatie of stalking. Door middel van filmpjes worden tips gegeven door andere jongeren. Ook bieden ze je de mogelijkheid om anoniem je verhaal te doen.

www.kliksafe.nl

 • Artikel over sexting, afpersing en andere online risico’s.

www.bewareofloverboys.nl

 • Website ter preventie van loverboyproblematiek. Er zijn diverse verhalen, interessante links en aandachtspunten te vinden.

 

Cursussen voor cliënten over omgaan met computers en internet:

www.klikentik.nl
www.williewebwijs.nl
www.steffie.nl

Over Loverboys:

Merel van Groningen is auteur van de boeken Misleid en In Mijn Onschuld. Het eerste boek gaat over hoe iemand in de val van een loverboy terecht kan komen. Het tweede boek over misbruik binnen een jeugdinstelling. Op haar eigen website is er onder andere informatie te vinden over haartrainingen, voorlichting over loverboys en haar projecten.

Sinds februari 2017 zijn er nieuwe aanbevelingen in ontvangst genomen die afgestemd zijn op jongeren met een lichte verstandelijke beperking en/of psychische problemen (zie link). Deze handreikingen hebben dankzij Het Landelijk Kenniscentrum Lvb, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Ggz Nederland, Jeugdzorg Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (Vobc) een update gekregen. Hierdoor zijn ze extra bruikbaar voor zorgprofessionals en andere organisaties.

Sinds begin 2017 is er een meldpunt tegen loverboys opgericht. Het is een onderdeel van Watch Nederland waarin de organisaties Fier, het Centrum tegen Mensenhandel en Terre des Hommes hun krachten hebben gebundeld. Het meldpunt is bedoeld om misbruik en uitbuiting van minderjarigen tegen te gaan. De organisatie zet mogelijk ook zelf detectives in om slachtoffers te vinden. Meer informatie is te vinden via de link.

Het Landelijk Kenniscentrum LVB heeft enkele handreikingen opgesteld om de zorg voor slachtoffers van loverboys te verbeteren. De handreikingen bieden nuttige informatie op het gebied van o.a. signalering, opvang en hulp. Deze handreikingen zijn bedoeld voor professionals in de jeugd-lvb  en jeugd-ggz.

Nieuwe updates oktober 2017

Dossier over de kenmerken van loverboys met informatie over slachtofferhulp, preventiemateriaal en aanpakmethodes voor gemeentes en wijkteams.

Een checklist namens het Nederlands Jeugdinstituut. Hiermee kan er systematisch nagegaan worden of het beleid voor loverboyaanpak op orde is in je gemeente en op welke punten er nog acties nodig zijn zijn.


DISCLAIMER:
De lijst met websites is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld in samenwerking met een aantal maatschappelijke organisaties, die aan de film hebben meegewerkt. Voor zover KLOS Media het heeft kunnen controleren, is de content van de websites door de eigenaar met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar KLOS Media aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden of veranderingen. Eigenaren van de websites blijven volledig verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient schriftelijk aan de eigenaren van voornoemde websites te worden verzocht.